Op pizza hoort een smaakvolle pizzasaus, het liefste een zelfgemaakte pizzasaus! Pizzasaus kan worden gemaakt van verse tomaten maar aangezien die niet altijd voor handen zijn wordt in dit recept gewerkt met tomaten uit blik.
Voor pizzasaus kan je gebruik maken van gepelde tomaten, bijvoorbeeld San Marzano tomaten inclusief het tomatensap van de tomaten. De San Marzano tomaten zijn wat vleziger van structuur en de tomaat zelf heeft een rijke smaak. Doordat je de tomaten gaat koken vallen ze vanzelf uit elkaar en ontstaat er een papje met een mooie structuur. Een pizzasaus hoeft niet heel fijn te zijn. Er mogen best een paar grovere stukjes inzitten. Dit komt de smaak alleen maar ten goede. Een alternatief voor de hele tomaten is een blikje polpa van bijvoorbeeld Mutti. Dit is een tomatenpulp met fijne stukjes. Hier hoeft niet gewacht te worden totdat de tomaten zacht genoeg zijn en uit elkaar vallen. Bij de polpa is het koken totdat de gewenste sausdikte is bereikt. Soms is het maar net wat voor tomaten je in huis hebt en daar pas je de kooktijd op aan. Wij hebben pizzasaus gemaakt van gepelde tomaten met basilicum. Dit was een nieuw artikel dat we hiermee getest hebben. Een blijvertje wat ons betreft.
Bereidingstijd: circa 20 minuten
Hoeveelheid: Voldoende voor 4 pizza’s (indien je van veel saus op de pizza houdt dan is het raadzaam om een dubbele hoeveelheid te maken. Een restant kan worden ingevroren.)
Ingrediënten
- 1 blik gepelde tomaten 400 g (bijvoorbeeld San Marzano of datterini tomaten). Hier is een blik gepelde tomaten met basilicum gebruikt.
- 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt.
- scheutje olijfolie extra vergine
- 2 flinke theelepels gedroogde oregano
- versgemalen zwarte peper
- versgemalen zout