Rijstmeel wordt veel in de Oosterse keuken gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als bindmiddel ter vervanging van aardappelzetmeel of maismeel maar het kan ook gebruikt worden om te mee te koken, te bakken of te frituren. Rijstmeel is fijngemalen rijst. Het is glutenvrij en daarmee geschikt voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.
Sinds kort hebben wij rijstmeel aan ons assortiment toegevoegd en om het te testen hebben wij het recept van ‘appelcake van rijstmeel’ van ikeetvrij.com gemaakt. Het resultaat een heerlijke, luchtige cake die hier zeker vaker gemaakt gaat worden.
Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten oventijd
Hoeveelheid: 1 cake (cakeblik van 30 cm)
Ingrediënten
- 140 gr rijstmeel (+ klein beetje extra om het cakeblik mee te bestuiven)
- 100 gram boter (+ klein beetje extra om het cakeblik in te smeren en de appelstukjes te karamelliseren)
- 100 gram lichtbruine basterd suiker
- snufje zout
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 appels (volgens origineel recept 4 appeltjes in langwerpige stukjes. Onze appels waren vrij groot)
- 3 eetlepels melk
- 3 eetlepels abrikozenjam (wij hebben deze stap overgeslagen)
- 1,5 eetlepel citroensap (kant-en-klare)
- kaneel
Bereidingswijze
Stap 1.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2.
Schil de appels en snijd ze in stukjes van ongeveer 2cm bij 1cm/2 cm. Karamelliseer de appelstukjes door een klontje boter (ongeveer 1 eetlepel) te smelten in een pan en daar een schepje suiker en kaneel naar smaak aan toe te voegen. Bak de appelstukjes ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Draai daarna het vuur uit en laat de appelstukjes afkoelen.
Stap 3.
Mix de boter, suiker, snuf zout met 1 eetlepel citroensap. Je kan de boter ook eerst smelten in steelpan op het vuur. Dat iets laten afkoelen en dan mixen met de suiker, zout en het citroensap.
Stap 4.
Mix de eieren 1 voor 1 door het beslag. Voeg daarna nog een theelepel citroensap toe.
Stap 5.
Meng nu het rijstmeel en de bakpoeder door het beslag. Voeg als laatste de melk toe en mix het geheel nog enkele minuten. Het lijkt wat weinig beslag, maar dat rijst straks tussen de appeltjes door.
Stap 6.
Verdeel het beslag over een cakevorm en steek de appelstukjes in het beslag. Doe dit door de stukjes om en om te leggen in de breedte van de vorm. De ene keer bijna tegen de linker lange kant van de vorm en daarna de rechterkant. Zo krijg je een mooi patroon. Je kan ook een laagje beslag doen gevolgd door een laagje appelstukjes, daarna opnieuw beslag en afsluiten met een laagje appelstukjes. Je kan de appelstukjes ook door het beslag scheppen voordat je het geheel in het bakblik giet.
Stap 7.
Bak de cake in het midden van de oven met onder- en bovenwarmte eerst 20 minuten op 200 graden en daarna nog 10 minuten op 150 graden. Prik met een sateprikker in de cake om te testen of de cake gaar is. Als de sateprikker nat het prikken droog uit de cake komt, dan is de cake gaar. Iedere oven heeft een eigen warmte dus de baktijd en temperatuur kan per oven verschillen. Check tijdens het bakken regelmatig of de cake niet zwart wordt.
Stap 8.
Optioneel: 1o minuten voordat de cake klaar is verwarm je de abrikozenjam met een scheutje water totdat het een egaal mengsel is. Verdeel de saus met een kwastje direct over de cake zodra deze klaar is met bakken. De cake gaat dan mooi glimmen.
Stap 9.
Laat de cake afkoelen. Haal de cake daarna uit de vorm door je hand op de cake te leggen, anders breekt de cake misschien.