Dessert

Appelkruimelcake met amarene kersen

Wie wel eens een amarene-kers heeft gehad zal waarschijnlijk direct aan zoet denken. Amarene kersen zijn zure onpitte kersen die ingelegd zijn in suikersiroop. De kers krijgt na de inlegperiode een diep donkerrode stevige enigszins knapperige schil en zeer zoete typische smaak door het gebruik van een suikersiroop. Amarene-kersen zijn een specialiteit in Bologna in de regio Emilia-Romagna en worden gebruikt in bijvoorbeeld desserts, gebak, cocktails en in bonbons.

In de appelkruimelcake wordt aan de appelvulling amarene-kersen en een beetje siroop toegevoegd waardoor de taart een heerlijke zoetje krijgt dat goed combineert met het zuurtje van de appels. Het recept is van Fabbri, Italiaanse producent van amarene-kersen.

Bereidingstijd: 15 minuten + 1 uur wachttijd + 35-40 minuten oventijd 

Hoeveelheid: 1 taart

Ingrediënten

Voor 1 taart (wij hebben een vierkante vorm gebruikt van van 25x25cm, een ronde vorm met diameter 26 cm kan ook prima)

Voor het deeg

  • 300 g bloem of farina 00 (wij hebben barilla farina 00 gebruikt)
  • 16 g bakpoeder
  • 150 g poedersuiker
  • 100 g boter (koud, in blokjes gesneden);
  • 1 ei

Voor de vulling

  • 1 pot amarene kersen van 230 g (=uitlekgewicht 100 g)
  • beetje siroop uit de pot amarene kersen
  • 3 (elstar) appels

Voor de garnering

Poedersuiker, naar smaak

Stap 1.

Snijd de koude boter in kleine blokjes. Voeg de suiker, bloem en het losgeklopt ei toe en kneed het geheel snel tot een “verkruimeld”  deeg.

Stap 2.

Laat het mengsel ongeveer 1 uur in de koelkast rusten; Snijd ondertussen in de appels in partjes en bekleed de bakvorm met bakpapier of vet de bakvorm in.

Stap 3.

Bedek met de helft van het deeg de bodem van het bakblik en zorg ervoor dat het deeg ook aan de randen wordt verdeeld. Druk de deegkruimels niet teveel in elkaar.

Stap 4.

Verdeel de appelpartjes en de amarene kersen (eventueel gehalveerd) gelijkmatig over het deeg. Besprenkel het geheel met een beetje siroop.

Stap 5.

Bedek het mengsel met het resterende deeg. Druk voor het “kruimel” effect het deeg niet teveel aan.

Stap 6.

Bak de taart op 180 ° in ongeveer 35-40 minuten gaar en bruin;

Stap 7.

Laat volledig afkoelen en haal de taart dan pas uit de vorm. Serveer voor het opdienen met poedersuiker.