Feiten & fabels

Harde of zachte tarwe?

Harde tarwe is een variëteit die wordt verbouwd voor de fabricage van griesmeel en van pasta.
Het verschilt van zachte tarwe die voor brood en gebak wordt gebruikt.
Harde tarwe is rijk aan eiwitten en verkruimelt moeilijker dan zachte tarwe.

Feiten over harde tarwe:

Tarwe bestaat uit drie gedeelten:
- De zemelen, die gedurende het malen van het meel vaak worden verwijderd, behalve bij pasta van volkorenmeel
- Het centrale deel van de korrel, wat het kiemeiwit wordt genoemd, rijk aan eiwitten en zetmeel en die na het malen  het meel of het griesmeel vormt.
- De kiem, die rijk is aan eiwitten en vitaminen.

Hoe kunt u goede pasta herkennen?

- Ze blijven ‘al dente’
- Ze vervormen niet
- Ze koken niet kapot
- De saus hecht perfect aan de pasta

Te veel zout?

Pasta moet gekookt worden in goed gezouten water. Nu klinkt 7 tot 10 gram zout per liter ook wel veel, maar het is onmisbaar om de pasta perfect te kunnen koken en aangezien het overgrote deel toch na het koken weer met het water weggegooid wordt, is het beter om te veel dan te weinig zout te gebruiken.

Macaroni of Maccheroni?

De macaroni of elleboogjes die wij hier kennen, is in Italië vrijwel onbekend. Deze pastasoort is bedacht voor de Amerikaanse markt en daar verkrijgbaar onder de naam Elbow. De grootste fout die vaak wordt gemaakt is door te zeggen dat de Italiaanse vertaling voor macaroni, Maccheroni is, want dan heeft men het toch over twee heel verschillende pastasoorten. Maccheroni is een rechte, holle pasta met een gladde buitenkant en verschilt dus enorm van de korte gebogen elleboogjes.

 

Verzendopties Verzendopties

Betaalmethoden Betaalmethoden