Hoofdgerechten

Rigatoni met kik­ker­erw­ten
Pasta en kikkererwten zijn een klassieke Italiaanse combi in dit vegetarische gerecht met mediterrane groenten.

Recept voor 4 personen
Tijd: 25 min.
Benodigdheden:

Bereidingswijze
1.Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met zout. Snijd ondertussen de aubergine en de courgette in blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de Tivall gegrilde stukjes 2 min. op middelhoog vuur. Bak de aubergine 5 min. mee. Voeg de courgette en rozemarijn toe en bak nog 2 min.

2.Schenk de tomatenblokjes in de pan. Laat de kikkererwten uitlekken. Voeg de kikkererwten toe en verwarm de saus 8 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

3.Giet de pasta af en schep door de groenten. Verdeel de pasta over de borden

Terug naar boven

Gevulde puntpaprika's met linzen
Serveer de gevulde puntpaprika's met bijvoorbeeld rijst of aardappeltjes.

Recept voor 2 personen
Tijd: 15 min. + 15 min. in de oven

Benodigdheden:

  • 2 rode puntpaprika's
  • halve rode peper
  • 1 tl paprikapoeder2 tl Italiaanse kruiden
  • snufje zwarte peper
  • halve prei
  • 1 bosui
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 160 gr linzen uit blik
  • handje geraspte kaas

Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 180 graden. Snijd de puntpaprika's doormidden zodat je daarna 2 helften hebt die je kunt vullen. Snijd de prei, rode peper en de bosui in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak de prei met de rode peper, het paprikapoeder, Italiaanse kruiden en een snufje zwarte peper aan. Voeg na 2-3 minuten de linzen uit blik en de tomatenblokjes toe. Bak dit ongeveer 5 minuten mee en zet dan het vuur uit. Vul de puntpaprika's met de tomatensaus en strooi een beetje geraspte kaas over de gevulde paprika's. een beetje geraspte kaas overheen. Zet het geheel ongeveer 15 minuten in de oven. Serveren met wat fijngesneden bosui en rijst.

Terug naar boven

Spaghetti con cime di rapa e fagioli borlotti
Nu is cime di rapa geen raapstelen zoals wij die kennen. Ze is groter, steviger en wordt geoogst als de bloemknoppen hebben. Maar goed, het zou ook met raapstelen kunnen.

Recept voor 4 personen
Tijd: ca. 25 min.
Benodigdheden

  • 400 gr. Fagioli borlotti
  • 400 gr. Raapstelen
  • 500 gr. Spaghetti
  • 2 grote tenen knoflook, fijn gesneden
  • 60 gr. sjalotten, fijngehakt
  • Rasp van 1 citroen
  • Parmezaanse kaas of pecorino kaas
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze
1.De raapstelen schonen en in stukken van 10 cm snijden. De dikkere delen van de stengel wegdoen of met de spaghetti meekoken.

2.Kook de pasta en parallel daaraan in een kasserol (grote stevige pan) met wat olijfolie de knoflook en sjalotten op middelmatig vuur glazig bakken. Doe de raapstelen erbij (desnoods in twee porties) en schep om. En blijf omscheppen. Het zal slinken. Voeg de bonen toe en uiteindelijk de afgegoten pasta. Alles goed door en door scheppen, wat lastig blijkt, want raapstelen houdt van elkaar.

3.Citroenrasp erdoor en peper en zout om op smaak te brengen. Een beetje kaas mag er ook al door. Schep op de borden en bestrooi met kaas.

Terug naar boven

Linguine alla puttanesca
De authentieke Italiaanse keuken staat garant voor heerlijke gerechten die barsten van smaak en toch eenvoudig zijn. De erg klassieke puttanesca-saus is daar een prachtig voorbeeld van. Met ansjovis, kappertjes en tomaten creëer je een onwaarschijnlijk lekkere saus die je doet dromen van de Middellandse Zee. Wist je trouwens dat de saus letterlijk "in de stijl van een prostituee" betekent? Het is immers een zoutig, pittig en goedkoop mààr niet te versmaden gerecht!

Recept voor 4 personen
Tijd: ca. 15 min.
Benodigdheden

Bereidingswijze

  1. Breng de pasta aan kook in een ruime hoeveelheid water volgens de instructies op de verpakking.
  2. Verhit ondertussen een ruime hoeveelheid olijfolie in een diepe pan. Fruit hier de stukjes knoflook met de fijngesneden ansjovis en chilipepertjes in. Verwijder op voorhand de zaadjes uit de pepertjes indien je geen te pikant resultaat wil.
  3. Voeg na een tweetal minuten de olijven toe. Roerbak tot de stukjes look goud-gelig worden en de stukjes ansjovis smelten.
  4. Voeg de gehalveerde kerstomaatjes en de eetlepel kappertjes toe. Schep ook een flinke lepel kookvocht van de pasta in de pan. Dek af en laat op een zacht vuur nog heel even pruttelen tot de kerstomaatjes zacht worden.
  5. Giet de pasta af maar bewaar nog een flinke schep kookvocht. Voeg dit kookvocht samen met de pasta toe aan de pan. Bestrooi met de verse basilicum en roer goed om.
  6. Serveer dadelijk, naar wens met wat vers geraspte Parmezaan. Smakelijk!

Je kan van deze pasta makkelijk een vegetarische variant maken door de ansjovis weg te laten. Anderzijds verlies je zo heel wat body en smaak in de saus. Voeg alleszins wat extra zout toe en werk met iets meer tomaten. Tot slot een leuke dresseertip: werk elk bord af met een appelkappertje (een extra groot kappertje, te vinden in elke supermarkt).

Terug naar boven

Tagliatelle verde met notensaus

Recept voor 4 personen
Tijd: ca. 20 min.
Benodigdheden

Bereidingswijze

1.Kook de tagliatelle in een pan met ruim kokend water met wat zout in 10-12 minuten beetgaar.
2.Maal de walnoten in de keukenmachine fijn.
3.Voeg een eetlepel oregano en de slagroom met wat zout en versgemalen peper toe en meng alles tot een saus.
4.Verwarm de olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook zachtjes glazig.
5.Roer de walnootsaus erdoor en verwarm al roerende drie minuten.
6.Verdun de saus eventueel met een scheut van het pastakookvocht.
7.Giet de tagliatelle af en schep de notensaus erdoor.
8.Verdeel de pasta met saus in warme pastaborden en garneer met flinterdunne plakjes Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes.

Terug naar boven

Riso (pasta) met seizoen paddenstoelen
Riso is een pastasoort ter grote van flinke rijstkorrels. Het schept lekker makkelijk weg, dus geen geklieder, zoals met rondvliegende spaghetti slierten. Door het formaat is riso ook nog eens erg snel klaar, net als de paddenstoelen in dit recept. Als met al is dit dus een makkelijke maaltijd voor drukke of vermoeide dagen.

Recept voor 2 personen
Tijd: 15 min.
Benodigdheden

  • 180 gr. Riso (pasta)
  • 600 gr. seizoen paddenstoelen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Scheutje panna
  • 2 el grof gehakte platte peterselie
  • Klontje boter

1. Verhit de boter in een grote koekenpan op matig vuur. Fruit de knoflook en bak de uien tot deze glazig zijn.
2. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snijd de in plakken.
3. Kook de riso volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar.
4. Voeg de gesneden paddenstoelen toe aan de ui en bak op hoog vuur in een paar minuten gaar en bruin. Schud regelmatig om. Giet als laatste een scheutje room erbij en breng alles op smaak met zout en flink wat peper.
5. Schep de paddenstoelen door de afgegoten riso. Verdeel over de borden en bestrooi met wat peterselie. Om het gerecht wat extra pit te geven is het lekker om nog wat Parmezaanse kaas erover te raspen. Dat geeft ook een beetje een smeuïg geheel aan de pasta.

Terug naar boven

Verzendopties Verzendopties

Betaalmethoden Betaalmethoden