Over pasta

De goede keus voor pasta

Afhankelijk van het aspect, de vorm en de lengte, hebben de pastavormen niet dezelfde smaak, want de bereidingswijze heeft invloed op de smaak in de mond.

De keuze van de saus is essentieel. Want spaghetti, penne of tagliatelle worden niet op dezelfde manier door een saus begeleid.
Bijvoorbeeld:

  • De Conchiglie Rigate (grote schelpen) is zo gevormd dat ze goed consistente sauzen of vullingen vasthouden.
  • De Fusilli gaat vaak goed samen met groentes en een saus van verse ricotta.
  • De Farfalle is lekker met delicate sauzen met een intense smaak, zoals een pesto van tomaten (pesto rosso).
  • De korte pasta, zoals penne, gaat goed samen met rijke en gevarieerde sauzen (vlees of kaas). De Penne Rigate zijn perfect met een tomatensaus en verse ricotta.
  • De Tagliatelle vergezelt traditioneel hazenragout en wild in saus.
  • De Spaghettoni, dikker dan de klassiek spaghettti, gaat perfect samen met pesto genovese (uit Genova) of met groene pesto.
  • Relatief vloeibare en romige sauzen gaan net zo goed samen met tagliatelle als met spaghetti (die zeer goed bij schelpen en zeevruchten of een klassieke saus ‘bolognese’ past).

 

Het koken van pasta

Om met een succes een pastagerecht te bereiden moet de pasta goed gekookt worden. Controleer door te proeven dat de pasta goed gaar is. Het moet ‘al dente’ zijn, dat wil zeggen nog enigszins stevig in de mond (met een wit draadje dat op de pasta zichtbaar blijft). In deze perfecte bereidingsfase, heeft de pasta de ideale smaak en textuur.

Voor een perfecte bereiding...
....veel water dat geheel aan het koken wordt gebracht.
De pasta moet altijd in een grote hoeveelheid water worden bereid. Gebruik een grote pan, met een dunne bodem en een deksel (om het koken van het water te versnellen).
Gebruik minstens één liter water per honderd gram pasta, want de pasta moeten vrij ‘kunnen zwemmen’, gemakkelijk geroerd kunnen worden om te verhinderen dat het aan elkaar plakt.

Zout
Het water waarin u de pasta kookt dient altijd goed gezouten te worden (reken 7 tot 10 gram grof zeezout per liter water). Het zout is onmisbaar, want niet alleen verbetert het de smaak, maar het draagt ook bij tot de elasticiteit van de pasta als het gekookt wordt. Voeg het zout pas toe op het moment dat het water volop kookt, breng daarna het water met het zout opnieuw aan het koken en voeg vervolgens de pasta aan het water toe.
Zodra de pasta in het water is gedaan roert u het door, doe het deksel op de pan met de vlam op de hoogste stand, totdat het water met de pasta weer kookt, vervolgens haalt u het deksel van de pan en laat u de pasta onbedekt met grote luchtbellen koken.

Kookwater
Bewaar altijd een beetje kookwater van de pasta, dat u van pas zal komen om een iets te dikke saus te verdunnen en om sauzen beter aan de pasta te binden. Een ander belangrijk advies: spoel de pasta niet onder de kraan af (behalve als u een salade van pasta maakt).

Uitlekken
Laat de pasta in een grote zeef uitlekken, om het vocht zo snel mogelijk af te voeren. Afhankelijk van het recept, doet u de pasta vervolgens in een pan, om de saus af te maken of in een slakom met een beetje olijfolie, alvorens er de saus of de kruiden aan toe te voegen.
Het is ideaal om de pasta in goed warme, diepe borden op te dienen.

De ‘Spadellata’
U kunt de pasta een minuut voordat de kooktijd die op de verpakking staat is afgelopen, van het vuur halen en uit laten lekken en het koken gedurende één minuut in een braadpan afmaken (hoog vuur) om de pasta perfect met de saus te verbinden.

Verzendopties Verzendopties

Betaalmethoden Betaalmethoden