Pasta

Pasta, waar komt het nou eigenlijk vandaan?

Diverse culturen en volkeren claimen pasta te hebben geïntroduceerd. Marco Polo zou het hebben meegenomen uit Azië in 1292. In China wordt het vandaag te dag nog steeds veel gegeten, maar dan onder de naam "noedels". Er bestaat ook een legende dat pasta is uitgevonden door de Griekse God van Vuur, maar in de klassieke literatuur is daar niets van terug te vinden. De Romeinen en Grieken kenden pasta wel. In de Arabische literatuur wordt al over "itriyah" gesproken in de 5 eeuw voor Christus. Na de verovering van Sicilië door de Arabieren hebben zij waarschijnlijk de pasta herintroduceerd.

Pasta komt in allerlei vormen en maten. Kleine soorten worden vooral in de soep gebruikt, langere lintvormige pasta soorten worden gebruikt met saus, buisvormige of andere vormen in maaltijden en salades. Sommige soorten kunnen ook gevuld worden zoals ravioli. Pasta heeft standaard een geel-witte kleur, maar en zijn ook andere kleuren voor zoals groen (spinazie), rood (tomaat) en zwart (inktvisinkt). Pasta kan ook worden bereidt met of zonder ei (all'uovo) en tegenwoordig bestaat er ook glutenvrij pasta. Deze wordt gemaakt op basis van rijst en mais.